We zijn een school waar je je snel thuis voelt.
Je leert bij ons vooral door te doen.
Je volgt naast de gewone middelbare schoolvakken ook groene praktijkvakken.
Wil je kennismaken met onze school? Een keer onze groene vakken meedoen of ál je vragen kunnen stellen?
Wil je meer informatie over aanmelden en zij-instroom? Kijk dan hier
Yuverta vmbo Nijmegen is een gezellige school. Je leert snel klasgenoten en docenten snel kennen. We vinden het belangrijk dat jij ontdekt wat je leuk vindt. Daarom begeleiden we je met veel persoonlijke aandacht.
Bij ons op school kun je terecht voor alle vmbo leerwegen. Heb je havo in je advies? Dan kun je naar het groene lyceum.
In leerjaar 1 en 2 krijgen al onze leerlingen Praktische Profiel Oriëntatie (PPO). Je maakt kennis met de praktijkvakken bloem, dier, groen, outdoor, techniek, plant en voeding en ontdekt zo waar jouw interesses liggen.
Er zitten ongeveer 500 leerlingen bij ons op het vmbo en het groene lyceum. Er zitten ongeveer evenveel meisjes als jongens op school. De leerlingen komen uit Nijmegen en daar (ver) buiten.
Je start je schooldag meestal om 8.30 uur. Iedere les duurt 45 minuten. Sommige vakken heb je twee uur achter elkaar. Je hebt natuurlijk ook pauzes op school. Die duren 20 minuten.
Je komt in een klas met minimaal 14 leerlingen en maximaal 26 leerlingen. Dat is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en het advies wat iedere leerling heeft gekregen van de basisschool.
Veel vakken organiseren excursies, museumbezoeken, gastlessen en andere activiteiten. Maar natuurlijk zijn er ook andere uitjes en schoolfeesten? Denk jij graag mee? Sluit je dan aan bij het leerlingpanel, zij bedenken ook uitjes en activiteiten voor de school.
Elke school heeft een schoolgids waarin je meer kunt lezen over het onderwijs. Hierin staat ook veel praktische en belangrijke informatie over het schooljaar. De schoolgids wordt aan het begin van ieder schooljaar via ons intranet (Yunet) met ouders en leerlingen gedeeld. Benieuwd? Lees de algemene schoolgids van Yuverta of de specifieke schoolgids van deze locatie.
Let op: dit is een voorbeeld. Het kan zijn dat er op Yunet een recentere versie is gepubliceerd.
Je krijgt bij ons op school de verplichte vakken zoals bijvoorbeeld Nederlands, wiskunde, Engels, gym en biologie. Ongeveer 1 ochtend of middag per week volg je groene praktijkvakken.
Bloem
Het vak bloem is een creatief vak. Je krijgt een aantal praktijkopdrachten. Daarbij maak je bijvoorbeeld een corsage, een tafelstukje of een vaasschikking. Welke bloemen passen bij elkaar? Welke kleuren zijn mooi samen?
Ook de inkoop op de veiling, het bepalen van de verkoopprijs en de administratie komen aan bod. Allemaal klussen die in een echte bloemenwinkel ook moeten gebeuren.
Dier
Respectvol omgaan met dieren en alles wat daarbij hoort. Daar gaat het om bij het vak dier. We kijken goed naar de verschillen tussen dieren. Hoe zien ze eruit? Wat is hun gedrag? Welk voedsel moeten ze hebben? Hoe moeten ze verzorgd worden?
Zelfstandig werken is belangrijk. Je werkt met de dieren in de stal, zoals paarden, geiten, ezels, kippen, varkens en konijnen. Of met de vogels in de volière en de knaagdieren in het lokaal. Ook hebben we een speciaal lokaal met reptielen en vissen.
Groene ruimte
Bij groene ruimte leer je het hoveniersvak kennen. Je komt te weten hoe je een tuin ontwerpt en hoe je dat ontwerp uitvoert. Ook leer je alles over het onderhouden en verzorgen van planten. Je bent bij dit vak veel bezig in de kas, op het schoolterrein of op locatie.
Outdoor
Vrije tijd en ontspanning worden tegenwoordig steeds belangrijker. Bij Outdoor leer je om (buiten)activiteiten te organiseren. Je bent vaak buiten met opdrachten bezig: een mountainbiketocht uitzetten, een speurtocht bedenken of teambuildingspellen begeleiden in het Goffertpark. Leren uitleg te geven, reclame maken maar ook EHBO les hoort bij Outdoor!
Voeding
Bij het vak voeding leer je alles over ons eten. Waar ons voedsel vandaan komt, hoe je het moet bereiden en hoe je het kunt opdienen en presenteren. Hygiënisch werken is heel belangrijk. Het vak voeding krijg je in een groot lokaal dat wel een beetje op een restaurantkeuken lijkt. Je werkt vaak in kleine groepjes aan een opdracht.
Techniek
Hoe werkt elektriciteit? Hoe maak je iets met hout, of van metaal? Bij het vak techniek ga je aan de slag met verschillende materialen en leer je waar je rekening mee moet houden. Ook leer je bijvoorbeeld hoe een dynamo werkt en hoe je een fietsband moet plakken. Het vak start met de basis en je leert vooral door te doen!
In de onderbouw krijg je 4 lesuren praktijk per week. Het praktijkvak dat je in die uren krijgt wisselt per 3 weken. Je begint bijvoorbeeld met 3 weken Bloem, daarna 3 weken Voeding etc. In het voorjaar wordt Groene Ruimte toegevoegd, dan ga je ook buiten aan de slag!
Zo maak je in leerjaar 1 en 2 kennis met alle groene praktijkvakken die we op school hebben.
Onze school is klein, maar heeft een groot terrein. Met kassen, sportvelden, dierenverblijven en zelfs een stukje bos. Leerlingen voelen zich snel thuis bij ons. Bij onze praktijkvakken ga je echt aan de slag. Koken, mountainbiken, dieren verzorgen, tuinen aanleggen… bij ons hoort dat bij je lesprogramma!
Na onze school kun je alle kanten op, op het mbo of op de havo.
Bij ons is het heel normaal om buiten les te hebben. Bij gym bijvoorbeeld, maar je gaat ook kanoën bij Outdoor, hebt les in de kassen of gaat met een opdracht in Goffertpark aan de slag!
• We ongeveer 100 dieren op school hebben?
• Onze leerlingen uit 63 verschillende woonplaatsen komen?
• Je na onze school nog alle kanten uit kunt?
• Je in de bovenbouw ook stage gaat lopen?
• Er ongeveer 65 mensen op onze school werken?
Heb je een havo-advies en leer je graag door te doen. Dan is het groene lyceum misschien iets voor jou! Het is een versnelde, praktische route. Je haalt in 6 jaar een vmbo-tl én een mbo-niveau 4 diploma. Daarna kun je naar het hbo.
Ja! De mentor is jouw klassen leraar of lerares. Iedere week volg je met jouw klas een mentor uur en bespreken jullie zaken zoals huiswerk maken, plannen of hoe het gaat in de klas. De mentor helpt je ook als je even niet lekker in je vel zit of je ergens tegenaan loopt. Maar jouw mentor is er ook voor activiteiten zoals de Sinterklaasviering of de schoolfeesten!
Omdat we een kleine school zijn, kun je eigenlijk bij iedereen terecht. Want zij weten wie jou het beste kan helpen. We hebben een groot ondersteuningsteam bij ons op school. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de remedial teacher of de ondersteuningscoördinator. Maar ook je mentor en de bouwcoördinator zijn er voor jou.
Als je extra ondersteuning nodig hebt op een bepaald gebied dan kan de school je daar bij helpen. Heb je bijvoorbeeld dyslexie en vindt je het fijner als de lesstof op de laptop voorgelezen wordt? Wij kijken samen met jou hoe we jou kunnen ondersteunen. We denken graag met je mee.
Heb je een vraag over bijvoorbeeld ADHD, dyslexie of een andere ondersteuningsbehoefte? We helpen je graag! Neem dan even contact op met mevr. Jorritsma. Haar gegevens staan onder ‘contact’.
De aanmelddagen voor het nieuwe schooljaar zijn geweest. Wil je je toch nog aanmelden of wil je overstappen van school?