Op reis naar het buitenland. Andere culturen leren kennen en ontdekken hoe het is om in een ander land naar school te gaan. Bij Yuverta Naarden gaan leerlingen een week op uitwisseling naar het buitenland, zoals naar Zweden en Duitsland. Deze internationale schooluitwisselingen zijn mede mogelijk door de Erasmus+ subsidie die de school toegekend heeft gekregen. Stefan Linder, docent Duits en coördinator Internationalisering, bij Yuverta Naarden verteld over het programma internationalisering op school.
Leren over andere landen en culturen
Linder: “Voor de ontwikkeling van leerlingen is het belangrijk dat zij andere culturen leren kennen. Ervaren dat mensen uit andere landen veel op ons lijken, zien welke overeenkomsten er zijn en ook de verschillen begrijpen. Leerlingen uit het vmbo gaan minder vaak op reis naar het buitenland. Door de internationale schooluitwisseling krijgen meer leerlingen de kans een buitenlandervaring op te doen. De kosten worden betaald vanuit de Erasmus+ subsidie*.”
“Een buitenlandervaring maakt leerlingen meer wereldwijs. Daarnaast leren ze ook op hun eigen benen te staan. Je bent een week van huis, reist zonder ouders naar het buitenland, logeert bij een gastgezin en gaat naar een vreemde school. Je doet veel nieuwe ervaringen op. Je leert over jezelf en over hoe je met anderen omgaat.”
Foto: Leerlingen op excursie tijdens schooluitwisseling.
Verschillende mogelijkheden
“Internationalisering krijgt bij ons op school in verschillende manieren vorm. De leerlingen volgen de vakken Engels en Duits. Bij deze vakken leer je de taal, maar je leert ook over de landen en cultuur. In het derde leerjaar gaan leerlingen op een stedentrip naar het buitenland. En je kunt in het tweede en derde leerjaar solliciteren voor de schooluitwisseling naar Zweden of Duitsland. Ook voor de professionalisering van docenten zijn er mogelijkheden, zoals job-shadowing waarbij een docent meeloopt met een collega in het buitenland.”
Leerdoelen: Vergroot je wereld
“Leerlingen leren wat hun eigen land kenmerkt en wat landen met elkaar verbindt. Dat is ook een van de doelstellingen van de Europese Unie: Elkaar leren kennen en door verbinding samen sterker zijn.
De leerlingen krijgen tijdens de schooluitwisseling geen specifieke opdracht mee. De ervaring zelf is het leerdoel. Het belangrijkste is dat leerlingen met een open blik op reis gaan. Voor de schooluitwisseling in Duitsland krijgen leerlingen wel een cijfer, dat is gebaseerd op het gedrag, motivatie en inzet van de leerling.”
Foto: Nederlandse teksten in Duitse school heten leerlingen en docenten welkom.
“Interessant en leerzaam zijn de verschillen in het middelbaar onderwijs in Zweden en Duitsland ten opzichte van Nederland. Bijvoorbeeld, in Zweden en Duitsland zitten leerlingen met verschillende leerwegniveaus bij elkaar in de klas. In Duitsland kun je een keuze maken voor een vmbo- of gezamenlijke school. Een groene vmbo-school met dieren, dat kennen ze in Duitsland weer niet. Onze buitenlandse collega’s zijn vooral onder de indruk van de voorzieningen en praktijklokalen op onze school, zoals de Junglekas en het Technolab.”
“Samen op reis gaan verbindt. De leerlingen hebben met elkaar iets spannends ervaren, dat schept een band. Daarnaast verbeteren leerlingen tijdens de reis hun taalvaardigheid Engels en (soms) Duits. Leerlingen krijgen meer begrip voor hun eigen omgeving. Ik heb van leerlingen meer waardering gezien over hoe het hier op school gaat en welke technologische hulpmiddelen wij hebben in de klas.”
Buitenlandreis op de agenda
“In januari zijn we op reis geweest naar Zweden. In mei gaan derdejaars leerlingen (gemengde leerweg) op schooluitwisseling naar Duitsland. In mei komen de Zweedse én Duitse leerlingen ook op uitwisseling naar Naarden. In mei gaan derdejaars leerlingen op stedentrip naar Lille of Antwerpen. Een vol programma dus!”
---
*Het programma Erasmus+ biedt allerlei mogelijkheden voor leerlingen en onderwijsprofessionals om met Europese scholen in contact te komen, om kennis en ideeën uit te wisselen en samen te werken. (bron: www.erasmusplus.nl)
Wil je meer weten over het programma internationalisering bij Yuverta Naarden? Neem dan contact op met dhr. S. Linder via vmbo.naarden@yuverta.nl.