Yuverta vmbo Amsterdam-West is een kleine school met veel persoonlijke aandacht. Dit uit zich in een betrokken team waarin onder andere schoolcoaches, mentoren, schoolleiding en het team leerlingondersteuning nauw met elkaar samenwerken.
Naast ons interne ondersteuningsaanbod zijn er ook externe organisaties bij ons op school aanwezig. Zo hebben we een vaste begeleider passend onderwijs (BPO'er), een aanspreekpunt voor Stichting Ouder en Kind Teams (OKT), Stichting LeerZo!, Leerplicht en Bureau Halt. Daarnaast werken we ook samen met Jongerenwerk en House of Besma (meidenwerk) die aanwezig zijn tijdens pauzes en na schooltijd om activiteiten aan te bieden.
Bekijk hiernaast op welke subthema's we ondersteuning bieden. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via 020-619 02 55. We vertellen graag meer!
Wanneer een leerling meer hulp nodig heeft bij bijvoorbeeld taal en rekenen, kijkt de mentor samen met het ondersteuningsteam wat er intern ingezet kan worden.
Wanneer deze interne ondersteuning niet voldoende is of wanneer er een diagnose bekend is, zijn er andere partijen die we kunen inzetten. Bijvoovoord via LeerZo! kunnen leerlingen extra ondersteuning krijgen op het gebied van taal, rekenen, dyslexie en dyscalculie. Ook kan er bijvoorbeeld bij leerlingen met een TOS diagnose samengewerkt worden met Viertaal College.
Wanneer een leerling moeite heeft met leren of motivatie verliest, dan is de mentor het eerste aanspreekpunt. Indien er meer ondersteuning nodig is, kan de mentor de leerling aanmelden voor extra ondersteuning.
Waar dan aan gewerkt kan worden is onder andere plannen en organiseren, taakgericht werken of er kan bijles ingezet worden.
Zowel de mentoren als het team leerlingondersteuning zijn creatief in het zoeken naar oplossingen voor een betere motivatie.
Sociale vaardigheden
Hier is aandacht voor tijdens het coachuur (aan de hand van methode Tumult). Daarnaast krijgen de leerlingen wekelijks lessen in persoonlijkheidsvorming: leerlingen worden zich bewust van de verschillende ‘culturen’ (schoolcultuur, thuiscultuur, straatcultuur) waartussen zij switchen en wat dit betekent in vormen van communicatie. Voor meiden die hiervoor open staan, is binnen school de JINC meidengroep met hun ‘Mercy project’ aanwezig.
Inzet bij individuele leerlingen: OKA/Schoolverpleegkundige.
Angst en stemming (incl. faalangst)
Inzet leerlingbegeleider, OKA of LeerZo.
Omgaan met grenzen
Projectweek van Kikid, Lang Leve de Liefde tijdens het vak Biologie, mentorlessen (Tumult). Workshop voor leerjaar 1 en 2 over Online Shaming als onderdeel van mediawijsheid. Inzet schoolOKA of GGD bij individuele leerlingen.
Middelengebruik en verslaving
Mentorles (methode Tumult). Inzet schoolOKA of GGD bij individuele leerlingen.
Slechtziendheid, slechthorendheid, motorische beperkingen/ beperkte mobiliteit, beperkte belastbaarheid, chronisch ziek
Bij slechtziende of slechthorende leerlingen afkomstig van het speciaal onderwijs (so), is altijd sprake van een overdracht en vaak ook een samenwerking met het so (in de eerste periode na de overstap van groep 8 naar leerjaar 1). Als de leerling van het regulier primair onderwijs komt, kan een externe partij betrokken zijn waarmee de zorgcoördinator de samenwerking oppakt en vormgeeft. Soms wordt de Remedial Teacher actief betrokken. De leerlingen zitten vooraan in de klas en kunnen eventueel gebruik maken van hulpmiddelen (vergrotingen, Kurzweil/voorlees-software, audioboeken).
Bij beperkte mobiliteit en motorische beperkingen moet bekeken worden of aanmelden haalbaar is: er is geen lift aanwezig, en gelet op de aard van onze beroepsgerichte vakken is een andere vmbo richting soms nodig.
Beperkte belastbaarheid en chronische zieke leerlingen kunnen, in samenwerking met de jeugdarts en/of specialist/behandelaar, een aangepast rooster krijgen.
Ondersteuning thuis/vrije tijd
Deelname inzet schooljongerenwerk vanuit de Gemeente Amsterdam, Topscore. Ook kan de OKA een rol spelen als ouders en leerling hiervoor openstaan. De school kan voor een leerling een persoonlijke coach regelen bij Elance, IMD of BeOk.
Pesten
De school maakt gebruik van digitaal meldsysteem M5 om te monitoren welke leerlingen de structurele pesters zijn in de school en zodoende volgens een vast stappenplan worden aangepakt. Daarnaast hebben wij een schoolcoach die tijdens pauzes en tussen de lessen door leerlingen aanspreekt op negatief gedrag en contact met ouders opneemt hierover, daar waar nodig.
Het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen zet zich in voor gelijke kansen voor alle leerlingen in Amsterdamse voortgezet onderwijs.
In het Ondersteuningsplan 2024-2028 staat beschreven waar de scholen en het bureau van het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen zich de komen jaren voor in gaan zetten. De speerpunten zijn: