Een zij-instromer in het onderwijs is iemand met werkervaring die geen formele opleiding tot docent heeft gevolgd en graag de overstap maakt naar het onderwijs. Het is een alternatieve route om docent te worden, waarbij je tegelijkertijd werkt in het onderwijs en studeert aan een lerarenopleiding.
Als zij-instromer is het belangrijk om vertrouwd te raken met het onderwijsveld en de verschillende mogelijkheden die er zijn. Maar ook om te ervaren hoe het is om te leren en te werken tegelijk. Het traject om zij-instromer te worden vergt toewijding en zal best pittig zijn, maar uiteindelijk heb je de kans om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de toekomstontwikkeling van jonge mensen en dat is het mooiste dat er is.
Om aan de slag te gaan als zij-instromer heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond of je hebt een mbo-niveau 4 diploma behaald, met aantoonbaar hbo werk- en denkniveau. Zij-instromers kunnen afkomstig zijn uit diverse beroepssectoren en een breed scala aan achtergronden en ervaringen hebben. Om jouw kansen te vergroten, zowel bij ons als op de bredere onderwijsarbeidsmarkt, is het gewenst je bevoegdheid te behalen in een tekortvak zoals Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde/scheikunde. Als jouw interesse ligt op het gebied van techniek, groen en dier gaan we ook graag met je in gesprek. Mocht jouw interesse zich op een ander vlak bevinden, aarzel ook dan niet om contact met ons op te nemen. Met 53 schoollocaties biedt Yuverta veel mogelijkheden.
Om zij-instromer te worden volg je een opleiding om je onderwijsbevoegdheid te halen terwijl je al werkt als docent. Er zijn verschillende routes om docent te worden. We kijken daarom graag samen met jou wat het beste bij jou past. Welk vak zou je willen geven en op welke school? Maar ook, hoe is jouw privé-situatie? Afhankelijk van jouw vooropleiding en jouw werkervaring gaan we onderzoeken wat het beste bij jou past.
Als je, bijvoorbeeld, een mbo-niveau 4 opleiding hebt afgerond en je hebt relevante werkervaring, dan kun je je via ons laten testen op een hbo-werk- en denkniveau. Met een positieve uitkomst kun je dan via een 1- of 2-jarige route een pedagogisch didactisch getuigschrift halen. Hiermee ben je bevoegd om in het mbo les te geven.
Wil je lesgeven in het vmbo, dan heb je een tweedegraads bevoegdheid nodig. In dat geval bespreken we met jou welke (deeltijd)opleiding, in combinatie met een baan, voor jou het meest geschikt is. Of misschien weet je nog niet of je in het vmbo of in het mbo les wilt geven. Ook in dat geval gaan we samen op onderzoek uit.
Als je een hbo-opleiding hebt afgerond én je hebt relevante werkervaring, dan kom je in aanmerking om als ‘zij-instromer in het beroep’ aan de slag te gaan. Dan kun je, in maximaal 2 jaar, je tweedegraads bevoegdheid halen.
Hoe dan ook, we doen het samen. Wij bekijken met jou welke route het beste bij jou past op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen. Wil je eens met ons van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op.