Voeding en techniek
Word jij de nieuwste bierbrouwer of bedenker van een nieuwe Tony Chocolonely smaak?
De voedingsmiddelenindustrie is waar bijvoorbeeld superfoods, kroketten en gezonde salades worden bedacht, getest en gecontroleerd. Wanneer jij kiest voor de opleiding Voeding en kwaliteit, leer je alles over hoe nieuwe voedingsproducten worden gemaakt en verbeterd. Je ontdekt hoe superfoods worden ontwikkeld, hoe kroketten lekker én veilig worden gemaakt en hoe salades vers en voedzaam blijven. Deze opleiding laat je zien hoe je kunt bijdragen aan gezonde en smakelijke voeding voor iedereen. Wil jij werken aan de voeding van de toekomst?
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
Met de opleiding Voeding en kwaliteit leer je alles over het ontwikkelen en controleren van voedingsmiddelen.
Tijdens de opleiding leer je over allerlei onderwerpen rondom het ontwikkelen en controleren van voedingsmiddelen, zoals:
Tijdens de opleiding krijg je ook een aantal algemene vakken:
In de LOBB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.
De stage is een belangrijk deel van je opleiding. Je loopt stage bij (internationale) voedingsbedrijven zoals een snoepfabriek, bierbrouwer of een bakkerij
Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25462, ‘Vakexpert voeding en kwaliteit’.
Met je diploma, kun je kiezen uit verschillende interessante beroepen, zoals productontwikkelaar en kwaliteitsmedewerker. Als productontwikkelaar bedenk je nieuwe voedingsproducten en verbeter je de smaak van bestaande producten. Dit vraagt om creativiteit en kennis van voeding. Als kwaliteitsmedewerker controleer je voedingsmiddelen en zorg je ervoor dat ze veilig en van hoge kwaliteit zijn. Je voert ook audits uit om te checken of de productieprocessen goed verlopen.
De voedingsmiddelenbranche is groot en biedt veel kansen voor een leuke en uitdagende carrière. Met deze opleiding krijg je de kennis en vaardigheden om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van voeding.
Met mbo niveau 4 mag je naar het hbo, kies voor een vervolgopleiding als:
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.
We hebben geen vakkenpakketeisen voor Voeding en kwaliteit. Het is wel handig als je interesse hebt in scheikunde.