Bodem en milieu
Interesse in bodem en milieu? Dan is deze opleiding iets voor jou
Biologie is je favoriete vak. Je bent graag buiten en in de natuur. Je hebt interesse in alles wat leeft en groeit. Met toegepaste biologie leer je om praktisch veldonderzoek uit te voeren. Je doet buiten metingen of je neemt monsters die je onderzoekt in het laboratorium. Met toegepaste biologie heb je een brede basis voor een afwisselende baan of vervolgstudie.
Bijzonder aan deze opleiding is dat je bij mbo Tilburg het gehele schooljaar kunt instromen! Meer informatie over tussentijds instromen? Neem contact op met Lotte de Laat via l.de.laat@yuverta.nl (Tilburg).
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
Studenten vertellen je meer!
Studenten vertellen je meer!
Je leert alles over natuur-, milieu- en leefomgevingsonderzoek. Je meet, analyseert en checkt. Dit betekent dat je verschillende landschap- en natuurtypes leert herkennen, veldonderzoek doet naar planten en dieren, bodem- en watermonsters neemt en analyseert, metingen uitvoert naar geluid en luchtkwaliteit en alles leert over het uitvoeren van een onderzoeksverslag.
Leren gebeurt niet alleen op school. Je gaat regelmatig naar buiten om de praktijk te ervaren. Ook ga je op excursie, bijvoorbeeld naar Nationaal park de Biesbosch en Natuurmuseum Naturalis.
Tijdens de opleiding werk je aan verschillende projecten van bedrijven en organisaties. In deze gezamenlijke opdrachten komen ook de vakken aardrijkskunde en biologie aan bod. Je bepaalt bijvoorbeeld de biodiversiteit in een natuurgebied. Hierdoor leer je alles over planten, dieren, ecologie, bodemkunde, landschappen en geologie.
Daarnaast krijg je Nederlands, Engels, rekenen, scheikunde en wiskunde. Je krijgt ook LOB lessen, waar je gaat ontdekken wie je bent als persoon en wat je na de opleiding wil gaan doen. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.
Elk schooljaar loop je een periode stage om praktijkervaring op te doen. Je werkt dan mee aan een onderzoek voor een bedrijf of organisatie.
Stagebedrijven waar jij terecht kan zijn bijvoorbeeld: ecologische of milieutechnische adviesbureaus, natuurbeschermingsorganisaties, omgevingsdiensten of gemeenten.
Je regelt zelf je stageplek. Natuurlijk helpen we je wel met zoeken als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt.
Na de opleiding kun je gaan werken bij ecologische of milieutechnische adviesbureaus, landschapsbeheerders die natuuronderzoek uitvoeren, gemeenten, provincies, waterschappen en omgevingsdiensten.
Als toegepast bioloog word je adviseur en praktisch uitvoerder van onderzoek.
Hiervoor doe je inventarisaties, metingen en monstername. Je interpreteert data, adviseert opdrachtgevers en begeleidt de uitvoering van het onderzoek.
Na mbo niveau 4 mag je naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan hbo’s als HAS Hogeschool of Van Hall Larenstein met opleidingen als:
Benieuwd wat je later kunt worden? Je kunt deze kanten op!
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.
We hebben geen vakkenpakketeisen.