Wildlife management
Leer alles over het dierenwelzijn en de dierverzorging van wilde dieren
Wat hebben het klimaat, dieren, planten en mensen met elkaar te maken? Dat ontdek je tijdens de opleiding Eco en wildlife. Een internationaal georiënteerde mbo-opleiding voor de natuurliefhebber die van avontuur houdt. Ga aan de slag als gids, reisleider, beheerder of medewerker bij verschillende (natuur)organisaties. Bijvoorbeeld bij wildparken en natuurgebieden, of ecologisch adviesbureaus, musea en dierentuinen.
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
Jouw kennis over en passie voor de natuur leer je overbrengen op anderen. Je verdiept je in de relatie tussen mens en natuur. Zowel in theoretische als praktijklessen leer je alles over:
Ook leer je praktische vaardigheden die je nodig hebt bij het aanleggen en onderhouden van natuur. Denk hierbij aan aanleggen verhardingen (bijvoorbeeld wandelpaden), bomen en struiken planten en rasters maken.
Tijdens de praktijklessen ga je regelmatig op excursie, naar bijvoorbeeld natuurgebieden en musea. Ook worden er studiereizen in binnen- en buitenland georganiseerd.
Je loopt ieder jaar ongeveer 10 weken stage in Nederland of in het buitenland. Bijvoorbeeld bij natuur-/wildparken, ecologisch adviesbureaus, natuurorganisaties, natuureducatiecentra, educatieafdelingen van dierentuinen en musea. Veel leerlingen lopen stage in het buitenland, zoals in Afrika, Azië of Zuid-Amerika.
Je kijkt én werkt mee en voert schoolopdrachten uit. Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25617, ‘opzichter en uitvoerder groene ruimte’.
Met het diploma van de opleiding Eco en wildlife kun je aan de slag als:
Vanuit de niveau 4-opleiding Eco en wildlife kun je doorstuderen aan het hbo, veel studenten kiezen hiervoor. Denk aan Diermanagement, Toegepaste biologie, Bos- en natuurbeheer, Zee- en Kustmanagement, Docent-opleiding bij Aeres Hogeschool of Toerisme.
Benieuwd wat je later kunt worden? Je kunt deze kanten op!
Onze (oud-)studenten en docenten vertellen je meer.
Onze (oud-)studenten en docenten vertellen je meer.
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.
We hebben geen vakkenpakketeisen.