Eco en wildlife
Natuur, avontuur én internationaal, iets voor jou?
Heb jij interesse in bodem en milieu? Kun je goed in teamverband werken, maar ben je ook zelfstandig? Werk je graag in de buitenlucht en wil je intern opgeleid worden en doorgroeien? Zoek je een garantie op een werkplek met de benodigde scholing op maat? Dan is de opleiding Bodem en milieu BBL echt iets voor jou!
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
Je leert zowel in de opleiding als door het werken in de praktijk om veldonderzoek uit te voeren. Hierbij leer je hoe je (hand)boringen uitvoert en peilbuizen plaatst voor grondwateronderzoek, hoe je monsters neemt van bodem en grondwater, en de opgeboorde bodem moet beschrijven. Je zorgt dat de verzamelde gegevens worden ingevoerd in de computer en maakt eenvoudige kaartjes van het onderzoeksgebied.
Tijdens de opleiding krijg je een aantal algemene vakken:
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je kiest hiermee voor werken en leren. Je krijgt 40 weken per jaar één dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op 3 tot 6 uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 3 dagen per week bij een opleidingsbedrijf.
Na de opleiding ben je veldtechnicus bodem en milieu. Hiervoor doe je metingen en monstername. Je interpreteert data, adviseert opdrachtgevers en begeleidt de uitvoering van het onderzoek.
Diploma op zak? Dan kun je ook verder leren. Na de opleiding kun je doorleren op het hbo, denk aan Milieukunde of Toegepaste biologie.
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.
We hebben geen vakkenpakketeisen voor Onderzoeker natuur en milieu. Het is wel handig als je biologie en natuurkunde of scheikunde in je vakkenpakket hebt gehad.
De opleiding duurt 3 jaar, maar in bijzondere gevallen is deze opleiding ook in verkorte vorm mogelijk. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens de toelating. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Met het niveau 4-diploma kun je doorstromen naar het hbo.