Veehouderij
Verdien jij graag je geld door het werken met dieren in de veehouderij?
Je werkt met pasgeboren biggen in de kraamstal of verzorgt de varkens tijdens het opgroeien tot vleesvarkens. De varkenshouderij is een grote sector in Nederland. De baankansen zijn groot.
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
In het eerste leerjaar veehouderij krijg je een brede basis. Het dier staat centraal. Je leert alles over de gezondheid, verzorging en huisvesting van koeien en varkens. Aan het eind van het eerste jaar maak jij jouw keuze; melkveehouderij of varkenshouderij. Voor praktijklessen gaan we altijd naar bedrijven in de regio. Theorielessen vinden op school plaats.
Vanaf het tweede leerjaar is er de sectordag. Hierin werken de locaties in Boxtel en Horst samen. We gaan naar bedrijven in de regio. Bedrijven in de keten en rondom de sector. Je leert kijken naar de maatschappelijke positie van de boer. Je krijgt inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Hoe maak je een goede kostprijsberekening en hoe stuur je je personeel aan. Dit ga je allemaal leren. Je gaat in gesprek met burgers, overheden en andere ondernemers. We gaan vaak op (meerdaagse) excursie(s) naar innovatieve bedrijven en ondernemers in binnen- en buitenland.
In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wilt. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.
We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.
Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt.
Zoek voor niveau 3 op crebonummer 25537, ‘Vakbekwaam medewerker veehouderij’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25535, ‘Vakexpert veehouderij’.
Bbl staat voor Beroeps Begeleide Leerweg, wat betekent dat je zowel op school leert, maar ook op een leer-werkbedrijf. Praktisch heb je 1 dag in de week school en minimaal 3 dagen werk en leer je op een praktijkbedrijf.
Bol staat voor Beroeps Ondersteunende leerweg. Dit betekent dat je 4 dagen op school bent en 1 dag stage loopt.
Na de opleiding kun je op varkensbedrijven aan de slag, maar ook bij bedrijven in de periferie er omheen:
Diploma op zak? Dan kun je ook verder leren. Met je niveau 2-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 3.
Met je niveau 3-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 4.
Ben je klaar met de niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo!
Denk aan:
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2024 / 2025 het lesgeld:
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Als jij de havo hebt afgerond, kun je een versneld de opleiding volgen. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken.
We hebben geen vakkenpakketeisen.
Yuverta mbo Boxtel en Horst werken veel samen in deze opleiding. De vakdag varkenshouderij vanaf leerjaar 2 op niveau 3 en 4 volgen de studenten gezamenlijk. De lessen zijn dan soms in Boxtel en soms in Horst.