Teelt en techniek
Wil je alles leren over het kweken van gewassen?
De opleiding Open teelten leert je hoe je gewassen in de vollegrond kunt kweken. Je ontdekt hoe je de grond en het weer gebruikt voor een goede oogst. Moderne machines en technologie spelen een grote rol in de lessen. Tijdens de opleiding loop je stage bij bedrijven die gewassen buiten telen. Na de opleiding kun je aan de slag in de landbouwsector als teeltspecialist of technisch medewerker.
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.
Je krijgt ook de mogelijkheid om een stage in het buitenland te doen. Zo ben je goed voorbereid op je toekomstige beroep!
Afhankelijk van het niveau van je opleiding, volg je deze praktijkvakken:
Daarnaast krijg je ook algemene vakken:
Hier zie je een overzicht van mogelijke beroepen:
Niveau 2 opleiding: Medewerker teelt
Niveau 3: Vakbekwaam medewerker teelt
Niveau 4 Vakbekwaam medewerker teelt
En nog veel meer!
Bbl staat voor Beroeps Begeleide Leerweg, wat betekent dat je zowel op school leert, maar ook op een leer-werkbedrijf. Praktisch heb je 1 dag in de week school en minimaal 3 dagen werk en leer je op een praktijkbedrijf.
Bol staat voor Beroeps Ondersteunende leerweg. Dit betekent dat je 4 dagen op school bent en 1 dag stage loopt.
Diploma op zak? Dan kun je ook verder leren. Met je niveau 2-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 3.
Met je niveau 3-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 4.
Ben je klaar met de niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo!
Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2024 / 2025 het lesgeld:
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Als jij de havo hebt afgerond, kun je versneld de opleiding volgen. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken.
We hebben geen vakkenpakketeisen.