Teelt en techniek
Wil je alles leren over het kweken van gewassen?
Tractoren en grote machines, landbouwtechniek en installaties. Als monteur weet jij er alles van. Jij lost alle storingen en mankementen op. Met een goed gevoel voor service kun je veel bereiken. Je kennis van hydrauliek, metaalbewerking, elektrotechniek en besturingstechniek komen daarbij zeker van pas. Er is volop werk in de techniek!
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
In deze brede monteursopleiding leer je veel over onderhoud en reparaties van tractoren. Daar houden we ons op school dus veel mee bezig. Ook advisering, service en verkoop hoort bij jouw taak. Tijdens de opleiding wisselen technische en commerciële vakken elkaar af. In de praktijklokalen krijg je vakken zoals elektrotechniek, hydrauliek, metaalbewerking, motoren en landbouwwerktuigen. Op excursies in binnen- en buitenland ontdek je de mechanisatiewereld. Je ziet hoe machines in de praktijk werken. Zo krijg je een kijkje bij toekomstig werkgevers.
Trekkertechniek en techniek van landbouwmachines met daarin onder andere:
We vinden het belangrijk dat je de theorie uit de les kunt toepassen in de praktijk. Daarom loop je ieder leerjaar stage bij een erkend leerbedrijf, vaak een werkplaats voor mobiele werktuigen. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal. Wij werken met blokstages van minimaal 10 weken. In totaal loop je 33% van je opleiding stage. In het derde leerjaar (zowel bij niveau 3 als 4) kun je kiezen voor een buitenlandse stage. Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt.
Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op stagemarkt.nl. Zoek voor niveau 3 op crebonummer 25669, ‘Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25670, ‘Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen’.
Met een aantal jaren ervaring kun je doorgroeien naar een functie als chef werkplaats, bedrijfsleider of zelfstandig ondernemer. Er is volop werkgelegenheid in de techniek.
Benieuwd wat je later kunt worden? Je kunt deze kanten op!
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
We hebben geen vakkenpakketeisen.