Teelt en techniek
Wil je alles leren over het kweken van gewassen?
Heb jij een passie voor de agrarische sector en heb je interesse in technologie en innovatie? En weet je nog niet welke richting je wilt kiezen? In deze opleiding maak je kennis met alle mogelijkheden binnen de sector, denk aan teelt en veehouderij en alle bedrijven er omheen. In het derde leerjaar kies jij de richting die het beste bij jou past. De opleiding Agrifood wordt aanbevolen door het agrarisch bedrijfsleven, met volop baankansen!
Meer weten over de opleiding? Dat kan op verschillende manieren. Bezoek een school tijdens een open dag, doe een les mee op het mbo óf krijg een rondleiding op school. Tijdens een voorlichting krijg je meer verdiepende informatie over de opleiding.
Studenten vertellen je meer!
Studenten vertellen je meer!
Eerste leerjaar
Je krijgt een brede basiskennis. Je leert over productiedieren en gewassen, teelt- en veehouderijsystemen, maar ook over landbouwbeleid, circulariteit en ondernemerschap. ‘Onderzoekend leren’ loopt hier als een rode draad doorheen.
De periodes
In periode 1 en 2 volg je theorie- en praktijklessen op school, maar gaat ook 'de boer op' om verschillende bedrijven te bezoeken. In periode 3 loop je 4 dagen stage en ga je 1 dag naar school. In periode 4 heb je 1 dag stage en ben je de rest op school.
Tweede leerjaar
Je gaat je verder verdiepen in belangrijke thema’s binnen de agrifood sector. Eerst kijken we naar de uitdagingen zoals bijvoorbeeld voedselverspilling en stikstof. Daarna gaan we aan de slag met het bedenken van oplossingen, zoals het gebruik van big data, technologie en innovatie en duurzame voedselsystemen.
Toekomstbestendig ondernemerschap staat centraal in dit leerjaar; je krijgt bedrijfseconomie en leert over leidinggeven aan personeel en multifuntionele landbouw.
De periodes
In periode 1 ga je 1 dag naar school en loop je 4 dagen stage. In de periodes 2 en 3 ben je steeds op school. In periode 4 ben je 5 dagen op stage, eventueel in het buitenland.
Derde leerjaar
Dit is een keuzejaar; daarin ga jij je specialiseren in de sector van jouw keuze. Een stage behoort tot de mogelijkheden. Tot slot sluit je je opleiding af met een (onderzoeks)opdracht en een praktijkexamen.
* aanpassingen zijn mogelijk.
Het rooster is elke periode (om de 3 maanden) net een beetje anders. We kunnen je wel alvast een beeld geven van hoe het (jaar)rooster van een eerstejaarsstudent eruitziet.
Vragen of meer weten? Stel ze gerust tijdens de kennismakingsmomenten zoals een open dag.
Naast de vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en loopbaanorientatie (AVO-vakken) krijg je de volgende opleidingspecifieke vakken:
We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding praktijkervaring opdoet door stages. In het eerdere blok 'Dit ga je leren' lees je hoe de stages verdeeld zijn over de jaren.
Tijdens een stage verbreed en verdiep je je kennis van de agrifood sector. Je kunt stage lopen bij een agrarisch bedrijf of bij een bedrijf in de keten. Je sluit je opleiding af met een (onderzoeks)opdracht, waarvoor je langere tijd stage gaat lopen bij een bedrijf naar keuze. Misschien wel bij je toekomstige werkgever!
Bij Agrifood mag je zelf kiezen waar je stage loopt. Daarmee bepaal jij dus hoe jouw opleiding eruit ziet. Kies voor Veehouderij, Teelt of een ander bedrijf in de keten.
Je regelt zelf je stageplek via stagemarkt.nl. Heb je hulp nodig, dan staat de mentor voor je klaar.
Ben je klaar met je niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo.
Denk aan:
De banen liggen voor het oprapen in de agrarische sector!
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2024 / 2025 het lesgeld:
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.
We stellen geen eisen aan je vakkenpakket.