Assistent logistiek
Ga met je handen aan de slag!
Werk je graag met je handen? En wil je in de praktijk aan de slag, maar heb je geen diploma? Dan is de entree-opleiding de manier om in één jaar opgeleid te worden tot Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie.
De entree-opleiding is dé manier om zonder diploma’s, een diploma te behalen dat toegang biedt tot vervolgonderwijs. De opleiding duurt één jaar. Of een mogelijkheid om je beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ben je 16 jaar of ouder op 1 augustus in het jaar dat je wilt starten en heb je geen diploma? Dan is deze opleiding precies wat je nodig hebt!
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
Op school ontdek je kansen in de groene sector. Je krijgt praktijkvakken, maar ook theorie. In de entree-opleiding staan werknemers- en beroepsvaardigheden centraal.
Werknemersvaardigheden die aan bod komen zijn onder andere:
Daarnaast krijg je ook algemene vakken zoals rekenen en Nederlands. Het belangrijkste is dat jij jezelf in dit studiejaar ontwikkelt. Dan ben je klaar voor de volgende stap in je toekomst.
Je leert veel in de praktijk. Daarom werk je, of loop je stage bij een erkend leerbedrijf van de richting naar jouw interesse. Daar leer je vakvaardigheden voor een baan als assistent in de horeca, voeding of voedingsindustrie. Je gaat aan de slag in bijvoorbeeld de keuken van een restaurant, bij een bakkerij of een voedselverwerkend bedrijf.
Een overzicht van erkende leerbedrijven is te vinden op de website Stagemarkt.
Je werkt in de voedings- en mengvoederindustrie, horeca of de sector brood- en banket. Je werkt met veel verchillende voedingsmiddelen zoals versproducten of basis ingrediënten van mengvoeders voor dieren. In de horeca werk je in een restaurant, zalencomplex, café, fastservice-bedrijf, cateringbedrijf of kiosk met voedingsmiddelen. In de sector brood en banket werk je in een grootbedrijf of in het kleinbedrijf bij een ambachtelijke brood- en/ of banketbakkerij of bij een atisserie. Je assisteert vooral bij de productie, verwerking en verpakking van voedingsmiddelen.
Na je entree-opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie kun je met je mentor in overleg of een niveau 2 opleiding voor jou haalbaar is. Ook kun je er voor kiezen om aan het werk te gaan. Met je diploma heb je in ieder geval een goede basis gelegd voor je verdere loopbaan in het beroep!
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.419,- per jaar (studiejaar 2024 / 2025). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds