Joris over de toekomst van de groene sector

Hotspotmanagers aan het woord

Het belang van het groene onderwijs neemt alleen maar toe!

Binnen Yuverta hebben we verschillende hotspots. Een plek waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Hotspotmanager Joris van der Gun vertelt over de toekomst van de groene sector. 

Hotspotmanager Joris van der Gun

Vertel eens.. wat is een hotspot? 

Een hotspot is een plek waar het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven samen investeren in kennisontwikkeling voor het onderwijs en levenslang leren. Zodat we kennisontwikkeling kunnen stimuleren én toepassen in de praktijk.  

Hoe werkt het bedrijfsleven samen met het onderwijs bij Yuverta? 

Samen met het bedrijfsleven willen we de toekomstig professional zo goed mogelijk voorbereiden op de arbeidsmarkt. Onze samenwerking is echt gebaseerd op wederzijdse betrokkenheid en transparantie. En dat werkt! 

Hoe zie jij de toekomst van het groene onderwijs?

Veelbelovend! En in deze veelbelovende toekomst staan waterproblematiek en biodiversiteit centraal. Er is een groeiende interesse in ecologische vraagstukken en door de noodzaak van een groenblauwe transitie neemt het belang van het groene onderwijs alleen maar toe.

Welke baankansen / mogelijkheden als ondernemer zijn er na het onderwijs van Yuverta?

Naast de gangbare mogelijkheden, gaan er veel nieuwe banen ontstaan in de groene sector. Denk aan banen op het gebied van klimaatadaptatie, circulaire economie en urban farming. Als afgestudeerden met een achtergrond in het groen onderwijs, ben je goed voorbereid op deze veranderende arbeidsmarkt. En niet onbelangrijk: je hebt kennis van duurzame technieken, ecologische principes en praktische vaardigheden.

Wat wil je aan een decaan of mentor meegeven?

Het groene onderwijs is écht veranderd! En zelfs op een aantal verschillende manieren:

  • Er is meer aandacht voor duurzaamheid, innovatie, technologie en digitalisering binnen het onderwijscurriculum.
  • Het groene onderwijs legt steeds meer nadruk op praktijkgericht onderzoek, waarbij studenten hands-on ervaring opdoen in de praktijk. Dit zorgt weer voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt en bereidt studenten beter voor op een carrière in de groene sector.
  • Het groene onderwijs is steeds meer gericht op internationale samenwerking en uitwisseling. Studenten worden gestimuleerd om ervaring op te doen in het buitenland en te leren van andere landen.
  • Technologische ontwikkelingen krijgen meer aandacht. Studenten leren bijvoorbeeld hoe ze kunnen bijdragen aan natuurbehoud, herbebossing en klimaatadaptatie met geavanceerde GIS-systemen, GPS, drones en sensoren. 

Meer weten of contact?

Lees alles over onze hotspots en kom makkelijk in contact met onze hotspotmanagers.