Hoe word je boswachter?

Ben jij het liefst iedere dag in de natuur, ongeacht het weer?

Je vindt het ecosysteem van het bos fascinerend en het tikkende geluid van de bonte specht tegen een holle boom, trekt volledig je aandacht. Daarnaast sta je communicatief stevig in je schoenen. Herken jij jezelf hierin? Dan is boswachter zijn echt iets voor jou!

Meisje zittend op een bank voor kluisjes

Dit doet de boswachter!

Als boswachter zorg je ervoor dat de natuur haar gang kan gaan, maar grijp je in als dat nodig is. Denk aan bomen snoeien, diersoorten in balans houden en zorgen dat bezoekers de regels volgen. Je bent niet alleen een bewaker, maar ook een verteller. Je laat mensen zien hoe waardevol de natuur is. Veel buiten, veel afwisseling, en een flinke dosis liefde voor het groen!

Wat heb je nodig om boswachter te worden?

Vaardigheden

Als boswachter heb je een veelzijdig beroep. Je werkt niet alleen met de natuur, maar ook met mensen, en soms moet je snel handelen bij onverwachte situaties. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden die je als boswachter nodig hebt:

• Kennis van de natuur: je kent de natuur goed en weet hoe je een natuurgebied beheert en beschermt.
• Goede communicatie: je ontvangt en informeert bezoekers, en werkt samen met vrijwilligers, natuurorganisaties en andere partners.
• Fysiek fit zijn: je bent veel buiten, loopt lange afstanden en werkt in verschillende weersomstandigheden.
• Zelfstandig werken: je neemt zelf beslissingen en hebt een grote verantwoordelijkheid voor het natuurgebied.
• Problemen oplossen: je denkt in oplossingen en reageert snel op onverwachte situaties, zoals stormschade of vandalisme.

Opleiding 

Om boswachter te worden, heb je een opleiding nodig die je voorbereidt op dit werk. Bij Yuverta bieden wij de mbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer aan. Deze opleiding leert je alles over het beheren van natuurgebieden en het werken met flora (plantenwereld) en fauna (dierenwereld). Je leert hoe je de natuur beschermt, welke regels er zijn, en hoe je bezoekers van de natuurgebieden informeert.

FAQ

Als boswachter ben je de beschermer van de natuur. Je zorgt ervoor dat bossen, heide en duinen gezond blijven en dat mens en natuur in balans zijn. Geen dag is hetzelfde, want je hebt een breed takenpakket:

Taken:

  • Beheer en onderhoud – Je snoeit bomen, onderhoudt paden en zorgt dat het landschap in goede conditie blijft.
  • Bewaken van de biodiversiteit – Je houdt dier- en plantensoorten in balans en grijpt in bij verstoringen.
  • Toezicht en handhaving – Je let op of bezoekers de regels naleven en voorkomt schade aan de natuur.
  • Voorlichting geven – Je deelt je kennis en enthousiasme via excursies en lezingen.

Het salaris van een boswachter ligt gemiddeld tussen de €2.350 en €2.900 bruto per maand. Het exacte bedrag hangt af van factoren zoals je opleidingsniveau, werkervaring en leeftijd. In sommige functies, bijvoorbeeld bij gespecialiseerde natuurorganisaties of terrein beherende instanties, kan dit bedrag oplopen naarmate je meer ervaring opdoet.

Daarnaast kun je ook als vrijwilliger aan de slag bij natuurorganisaties, zoals Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Dit is een goede manier om ervaring op te doen en te ontdekken of het werk als boswachter bij je past. Sommige organisaties bieden ook stageplekken of leerwerktrajecten aan voor toekomstige boswachters

Als boswachter werk je meestal voor een overheidsorganisatie of voor een stichting. Zo zou je bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan bij het Staatsbosbeheer, die door heel het land natuurgebieden beheert. Ook zou je kunnen werken bij Natuurmonumenten of een van de provinciale Landschappen. Soms worden er ook boswachters gevraagd voor bijvoorbeeld (particuliere) landgoederen.

Als boswachter kun je verschillende richtingen op, afhankelijk van je interesses en specialisaties. Binnen het beroep zijn er diverse functies met elk hun eigen focus. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Boswachter Beheer
    Gericht op het onderhoud en de ontwikkeling van natuurgebieden. Je houdt je bezig met het snoeien van bomen, maaien van graslanden en zorgen voor een gezonde biodiversiteit.
  • Boswachter Toezicht en Handhaving:
    Je controleert of bezoekers zich aan de natuurregels houden, spreekt hen hierop aan en schrijft zo nodig boetes uit om de natuur te beschermen.
  • Boswachter Publieksvoorlichting Je controleert of bezoekers zich aan de natuurregels houden, spreekt hen hierop aan en schrijft zo nodig boetes uit om de natuur te beschermen.
  • Ecologisch Onderzoek en Advies
    Je doet onderzoek naar plant- en diersoorten, monitort de biodiversiteit en adviseert over het behoud en herstel van natuurgebieden.
  • Zelfstandig Ondernemer of Projectleider
    Je kunt als zelfstandig natuurgids werken, advies geven over natuurbeheer of projecten leiden binnen een natuurorganisatie.

 

Is boswachter worden iets voor jou?

Als je deze eigenschappen hebt, past het beroep van boswachter misschien wel perfect bij jou:

Je hebt een passie voor de natuur
Je bent zelfverzekerd en sociaal
Je hebt oog voor detail
Je bent communicatief sterk
Je denkt in oplossingen en blijft rustig in onverwachte situaties