Wat is het groene lyceum?

Lees er alles over!

Voor leerlingen met havo in het advies die willen leren door te doen

Het groene lyceum is een leerroute voor leerlingen met havo in hun advies die naast leren ook graag doen. Het is een versnelde route met praktijk- en projectlessen waarmee je in zes jaar tijd zowel je vmbo-tl als mbo niveau 4 diploma behaald. Daarna ben je klaar om te starten op het hbo.

Iets voor jou?

Je kunt starten op het groene lyceum met een vmbo t-havo, havo óf havo-vwo advies. Je wilt na de middelbare school graag naar het hbo en je leert makkelijk uit boeken maar bent het liefst ook praktisch bezig.

Kun jij zelfstandig én projectmatig werken? Vind je samenwerken leuk en heb je interesse in groene thema's? En ben je flexibel? Dán past het groene lyceum echt bij jou.


Veelgestelde vragen

Op het groene lyceum volg je naast de theorievakken ook praktijklessen. Maar hoeveel uur in de week is dat eigenlijk? In leerjaar 1 en 2 krijg je drie lesuren per week praktijkvakken. Daarnaast heb je drie lesuren project. In leerjaar 3 krijg je vier lesuren per week praktijk en vijf lesuren project.

Vanaf leerjaar 4 werk je echt aan de mbo-lesstof en worden de praktijklessen steeds meer ingevoegd in de projectlessen. In leerjaar 4 worden de praktijklessen onderdeel van het vak project en krijg je dertien lesuren per week project.

Bij de theorievakken maken we gebruik van vmbo-tl/havo boeken. Leerlingen op het groene lyceum kunnen het hogere tempo van de havo aan, zij gaan daarom versneld door de lesstof heen. In leerjaar 3 doen de mee aan het eindexamen van vmbo-tl.

We zorgen ervoor dat het vmbo en het mbo in elkaar overlopen en dat theorie en praktijk elkaar afwisselen. Je werkt vaker aan projecten en je onderneemt en onderzoekt veel. Na afloop van het groene lyceum heb jij je vmbo-tl én mbo 4 diploma. Daarna kun je naar het hbo.

 

Het groene lyceum is een opleidingsroute voor leerlingen met havo in hun advies die op een meer praktische manier willen leren. Dat betekent dat je naast de theorievakken ook leert via projecten, stages en praktijklessen.

Je volgt bij het groene lyceum deels de vakken die je ook krijgt op de havo, maar je werkt vaker aan projecten en je gaat zelf veel ondernemen en onderzoeken. Het verschil met de havo zit hem daarnaast ook in het diploma. Je haalt geen havodiploma. In plaats daarvan ga je versneld door het vmbo-mbo-programma heen. Na zes jaar kun je dan met een vmbo-tl en mbo-4 diploma op zak naar het hbo. Dus je hebt dezelfde uitstroommogelijkheden, maar je hebt veel meer praktijk- en stage-ervaring dan iemand met alleen een havodiploma.

Je behaalt tijdens het groene lyceum een vmbo t diploma en een diploma mbo 4 Duurzame leefomgeving. 

De vaste onderdelen per leerjaar zijn:
- Theorievakken: we streven ernaar om bij de theorievakken havo methodes te gebruiken.
- Praktijkvakken: je doet volop praktijkervaring op door praktijklessen, (buitenland)stages en projecten.
- Projecten: alle projecten bestaan uit zes fases, waarbij denken en doen aan bod komen.

Bekijk de uitgebreide uitleg over de opbouw van het groene lyceum >

Nee! Het groene lyceum bestaat al sinds 2007. Verschillende scholen in Nederland bieden deze vorm van onderwijs aan. Bij Yuverta wordt het groene lyceum op verschillende locaties aangeboden. Een overzicht daarvan vind je onder ‘scholen’.  

De leukste route naar het hbo

Na het behalen van je diploma’s kun je doorstuderen op het hbo. Om te ontdekken wat er bij jou past, gaan we in de bovenbouw hierover in gesprek. Zo krijg je steeds een beter beeld van welke vervolgopleiding het beste bij jou past. Na het groene lyceum kun je alle richtingen uit op het hbo, zoals toegepaste biologie, mens en techniek, klimaat & management en sport en economie. Je zit dus niet vast aan het groene profiel, maar kiest wat er bij jou past.